Hafta İçi 16.00'a kadar yapacağınız tüm alışverişleriniz AYNI GÜN KARGODA!       🏵️🏵️🏵️       1200 TL ve üzeri alışverişlerinizde kargo ÜCRETSİZ!

Menopoz Döneminde Kemik ve Eklemlerde Neden Ağrı Olur?

Menopoz Döneminde Kemik ve Eklemlerde Neden Ağrı Olur?

Menopoz Döneminde Kemik ve Eklemlerde Neden Ağrı Olur?

Menopoz, kadınlarının adet döngülerinin kalıcı bir şekilde sona erdiği biyolojik bir süreçtir. Genel olarak 45 ve 55 yaş aralığında gerçekleşir ancak bireysel olarak bu süre değişiklik gösterebilir. Menopoz dönemi, yumurtalıkların östrojen ve progesteron hormonlarının azalmasıyla başlar, adet dönemlerinin tamamen durmasıyla tamamlanır. Peki menopozda neden kemik ve eklem ağrıları olur?

Menopozda döneminde vücuttaki östrojen düzeyinde menopoz ile beraber azalma görülür. Östrojen eksikliği kemiklerin zayıflamasına sebep olabilir. Bu sebeple kemik ve eklemlerde ağrılara yol açabilir.

Östrojen düzeyindeki azalma osteoporoza, yani kemik kaybına sebep olabilir. Osteoporoz riskini azaltmak için bir uzmana danışarak gerekli önlemleri alabilirsiniz.

Menopoz döneminde metabolizma yavaşlayabiliyor, bunun sonucunda da kilo alımı görülebiliyor. Fazla kilo, eklemlere yük binmesinden dolayı ağrılara sebep olabilir.

Menopoz Döneminde Kemik Sağlığı Nasıl Korunabilir?

1. Egzersiz Yapın

Sağlıklı bir yaşam için, spor yapmayı ihmal etmeyin. Yürüyüş, koşu benzeri aktivitelerle kemiklerinizi; direnç bantları kullanarak kaslarınızı ve eklemlerinizi güçlendirebilirsiniz. Yoga ve tai chi gibi aktiviteler de esnekliği sağlat, dengeyi artırır.

2. Düzenli Beslenin

Kemik sağlığınız için kalsiyum alım düzeyinizi artırabilirsiniz. Süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler ve kalsiyum takviyelere tüketilebilir. 
Kemik sağlığı için D vitamini en önemli bileşenlerden biridir. Ayrıca vücudunuzun kalsiyum emilimini de artırmaya yardımcı olur. Öğle saatlerinde avuç içi, yüz, kol ve bacaklarınızı güneşlendirebilir veya D vitamini takviyeleri kullanabilirsiniz.

3. Düzenli Sağlık Kontrollerinizi Yaptırın

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, osteoporoz riskinizi değerlendirmek için kemik yoğunluğu ölçümleri yaptırmak önemlidir. Menopoz döneminizin başlangıcından itibaren düzenli olarak doktor kontrollerinizi yaptırarak uygun tedavi ve önlemleri alabilirsiniz. 

4. Sigara ve Alkolü Bırakın

Sigara ve alkol tüketimini bırakmak kemik ve eklem sağlığınızı korur.

 

Menopoz dönemindeki kemik ve eklem ağrılarıyla başa çıkmak için bu yöntemleri uygulamak yardımcı olabilir. Menopoz döneminde düzenli doktor kontrollerinizi ve herhangi bir tedaviye başlamadan önce mutlaka bir hekime danışmanız önerilir.

Etiketler: menopoz, kemik ağrısı, eklem ağrısı
Ağustos 08, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR